Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

5+1 Λάθος Συμπεριφορές Δικηγόρων προς Πελάτες

Σε αυτό το μπλογκ έχουν χυθεί τόνοι ηλεκτρονικού μελανιού για το δικηγορικό λειτούργημα.

Έχουμε ασχοληθεί με τις μεγάλες δυσκολίες του επαγγέλματος στο: 5 πράγματα που δεν κάνεις ως Έλληνας δικηγόρος,, αλλά και στο Μην πυροβολείτε το δικηγόρο σας θα το κάνει μόνος του, με τις τυπικά προβληματικές συμπεριφορές πελατών δικηγορικών γραφείων , αλλά και με τις ατάκες που χρησιμοποιούν κατά κόρον πελάτες και οδηγούν σε μίνι εγκεφαλικά  τους δικηγόρους τους, στο 5 είδη πελατών δικηγορικών γραφείων.


Photo by rawpixel.com on Unsplash
Φτάσαμε μάλιστα σε σημείο να συγγράψουμε ολόκληρο οδηγό-προσφορά για τους πελάτες δικηγορικών γραφείων, ώστε να βοηθήσουμε τόσο τον πελάτη όσο και τον επαγγελματία.

Όλα τα ανωτέρω ίσως να δείχνουν μια έλλειψη αντικειμενικότητας και μια σαφή μεροληψία εκ μέρους μας , υπέρ του δικηγόρου και όχι του εντολέα. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί είναι αλήθεια.

Ωστόσο, δεν σας κάνουμε τον άγιο οι δικηγόροι,αχ αμαρτήσαμε.

Για το λόγο αυτό, με το παρόν ποστ, θα προσπαθήσουμε να μετριάσουμε την αλγεινή αυτή εντύπωση και να παρουσιάσουμε και την άλλη πλευρά του νομίσματος, ήτοι τη συμπεριφορά του δικηγόρου απέναντι στον πελάτη του. Η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί πολλάκις ως απότομη, αγενής κι αν θέλουμε να γίνουμε υπερβολικοί, ίσως σκωπτική και ειρωνική.


Φυσικά , σε κάθε διάλογο από τους παρακάτω καταγεγραμμένους, παίζουν το ρόλο τους πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, όπως κούραση, φόρτος εργασίας, προσωπική σχέση με το συγκεκριμένο πελάτη και κυρίως : το ανεξόφλητο υπόλοιπο λογαριασμού....

(Οι παρακάτω διάλογοι είναι προϊόντα της αρρωστημένης φαντασίας μας και ουδεμία σχέση έχουν με πραγματικά πρόσωπα ή καταστάσεις).

1. Παίρνει πελάτης να ενημερώσει για κλήση που έλαβε για επερχόμενο δικαστήριο:
Πελάτης:     Την τάδε του μηνός είναι το δικαστήριο.
Δικηγόρος:  Ωραία
Πελάτης:     Τώρα σ αυτό πρέπει να πάμε μαζί?
Δικηγόρος:  Ναι, φυσικά
Πελάτης:     Ωχ, πάλι λεφτά δηλαδή θέλει?
Δικηγόρος:  Γιατί, μου έχεις φέρει τα προηγούμενα?

2. Παίρνει πελάτης ,επανηλειμμένως, μετά τις 21: 30 μ.μ , Παρασκευή βράδυ. 
Ο δικηγόρος το σηκώνει την  7η φορά, πλην όμως με φωνή τεχνηέντως μέσα από τον τάφο, η οποία καθιστά αδιαστίκτως σαφές ότι διέκοψε βαθύτατο και πολύ χρειαζούμενο ύπνο , προκειμένου να σηκώσει το τηλέφωνο, το οποίο ήξερε ότι δεν ήταν επείγον. Το ότι δεν ήταν επείγον το ήξερε άλλωστε και ο ίδιος ο πελάτης.Και τις 7 φορές που πήρε.Εντάξει , το κόβουμε εδώ , αρχίζουμε πάλι να παρασυρόμαστε.





3. Μπαίνει πελάτης χωρίς ραντεβού στο γραφείο.
Δικηγόρος:  Έχετε ραντεβού;
(τόνος που δείχνει ότι ξέρει την απάντηση και δεν του αρέσει)
Πελάτης:     Όχι, απλά είχαμε κάτι δουλειές εδώ δίπλα και είπαμε να ανέβουμε να ρωτήσουμε κάτι 
Δικηγόρος: Δεν λειτουργούμε χωρίς ραντεβού, οπότε θα κλείσετε ένα ραντεβού και θα τα πούμε τότε (απότομα )
Πελάτης:    Ναι , φυσικά
( φανερά τρομοκρατημένος)
Δικηγόρος: Εντάξει, αν μπορείτε να είστε σύντομος ας το κάνουμε τώρα
(λιγότερο εμφανώς μετανιωμένος ).

4. Ρωτάει πελάτης το ίδιο πράγμα για τη πολλοστή φορά ενώ ο δικηγόρος το έχει ήδη διατυπώσει σε όλες τις πιθανές του εκδοχές και σε όλες τις γνωστές σε αυτόν γλώσσες.
Ο δικηγόρος ακούει τον άγγελο στο δεξί του ώμο που του λέει : "έλα, ξαναπες το, πρέπει να το καταλάβει, η δουλειά σου είναι να το καταλάβει, αν δεν το καταλάβει φταις εσύ , εσύ το λες πολύ επιστημονικά", ενώ ο διάβολος απλά κάθεται στον αριστερό ώμο σου, κατακόκκινος από τα εγκεφαλικά, βγάζοντας φωτιές απ τα μάτια του, προτρέποντάς σε να χρησιμοποιήσεις το τηλέφωνο ως όπλο. Αποτέλεσμα, ο πελάτης να έχει απέναντί του το δικηγόρο του ,στα όρια της παράνοιας, με το δάκρυ της απελπισίας να γυαλίζει προδοτικά στην άκρη του ματιού του, ενώ προσπαθεί δειλά να σχηματίσε ένα γενναίο και ευχάριστο χαμόγελο υπομονής και εγκαρτέρησης. Δεν το ευχόμαστε σε κανέναν σας.




5. Παίρνει ο δικηγόρος πελάτη να τον ενημερώσει για το αποτέλεσμα της υπόθεσής του.
Παίρνει λάθος πελάτη με αποτέλεσμα να προκαλέσει καρδιακά επεισόδια σε λάθος άνθρωπο.  Κάτι ανάλογο με τους γιατρούς και τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Ουπς.Σόρρυ.




5+1. Παίρνει ξεχασμένος πελάτης με μεγάλο υπόλοιπο το δικηγόρο του. 
Ο δικηγόρος βλέποντας την εισερχόμενη από το συγκεκριμένο πελάτη αγάλλεται στη σκέψη ότι θα πάρει κανα φράγκο επιτέλους και στο κλίμα αυτό της παγκόσμιας ειρήνης σηκώνει το τηλέφωνο.
Δικηγόρος: -Έλα βρε τάδε, πού χάθηκες, θα περάσεις σήμερα από το γραφείο? (Με ευχάριστο τόνο προσμονής και βεβαιότητας)
Πελάτης: -Όχι , πήρα κάτι να ρωτήσω για ένα χαρτί που ήρθε.
Δικηγόρος: - Τουτ,τουτ,τουτ,τουτ

Αυτές είναι κάποιες από τις συμπεριφορές που ίσως έχετε αντιμετωπίσει ως εντολείς, από το δικηγόρο σας. Μην τον παρεξηγείται ωστόσο. Σας αγαπά με το δικό του τρόπο. Όπως κι εσείς άλλωστε.

10 σχόλια:

Χριστίνα Πεταλωτή είπε...

Η χειρότερη εμπειρία που είχα ποτέ ήταν όταν ένας δικηγόρος μου ζητούσε να του κάνω θελήματα για να μην τρέχει αυτός ενώ είχε πληρωθεί κανονικά... ούτε θελήματα έκανα ούτε και τα λεφτάκια μου τα πήρα πίσω... :(

Erisadesu είπε...

υπάρχουν και αυτοι.

Ανώνυμος είπε...

Τι μαλακία ήταν πάλι αυτή; Τέσπα, προχωράμε.

ασωτος γιος είπε...

ολα αυτα που περιγραφεις ειναι μονο ελληνικα , χαρακτηριστικα της αγενους εγωπαθους φυλης μας
ρε ξερεις ποιος ειμα γω????

Erisadesu είπε...

Βλέπω ο Ανώνυμος μανατζερ του μπλογκ μας συγχωρεσε μια μαλακια ποστ και ειπε τεσπα προχωραμε

Άσωτε.... το νου σου. You have been warned.

Ανώνυμος είπε...

Χαχα!!! Οι δικηγόροι δεν σας στέλνουν να κάνετε θέληματα. Σας ζητάν να φέρετε τα απαραίτητα για να μη σας χρεώσουν ανά ώρα εργασίας γι αυτά. Όποιος θέλει τον πληρώνει να το κάνει όπως παντού στον πλανήτη.κοστίζει 80ευρώ η ώρα.

Ανώνυμος είπε...

Είναι που δεν έχουν γνωρίσει εμένα....στο δικό μου γραφείο, όποιος πελάτης κάνει μαλακίες, τρώει σουτ που σκίζει τα δίκτυα...!
Κ φυσικά, κομμένες οι τζάμπα νομικές συμβουλές! Αν θες μάγκα να μ απασχολήσεις, πλέρωσε διαφορετικά παράτα με κ άσε με να πιώ το καφεδάκι μου κ να περνώ τη ώρα μου όπως εγώ θεωρώ καλύτερα....Ο Τζάμπας πόθανε πελατάκιαααα!!!

Λόγιος Πρώκτορας είπε...

Γιατί δεν γράφετε ένα βιβλίο μαντάμ;

Με έκανες να θυμηθώ την απιστία μου στην ακριβώς προηγούμενη ζωή μου. Και λέω στην τότε γυναίκα μου: Αξίζει να τρέχουμε στα δικαστήρια για ψύλλου πήδημα;

Erisadesu είπε...

κ. Λόγιε Πράκτωρ θέλουμε να γράψουμε βιβλίο, έχουμε γράψει ένα ωραίο βιβλιαράκι, κάποια στιγμή θα το εκδώσουμε εδώ. Αλλά για κανονικό βιβλίο ακόμη δεν έχουμε αποφασίσει αν θα είναι fantasy,scifi,ερωτικό ή οδηγός επιβίωσης και αυτοβοήθειας.

Βλέπω οι συνάδελφοι της Dannossiel ταυτίζονται και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα.

nagamisas (νεοφερμένος blogger) είπε...

Γράψτε ένα που να τα περιλαμβάνει όλα αυτά.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...