Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Εσύ πόσο Πόντιος είσαι;


Κάθε φορά που πλησιάζει η 19η Μαϊου στο Ναό έχουμε Θρήνο. Κλαίμε ακόμη πιο γοερά τους Νεκρούς μας και η ανάγκη Δικαίωσης μας πνίγει μαζί με τη δίκαιη Οργή μας για το έγκλημα της Γενοκτονίας , που μένει ατιμώρητο.

Για να δώσουμε ένα διαφορετικό τόνο αυτή τη φορά, πιο χαρούμενο , μιας και προερχόμαστε από μια πεισματάρα Φυλή που περπατά με τους Νεκρούς της στους Αιώνες, σας προσφέρουμε αυτό το πολύ ακριβές τεστ,  ώστε να εξακριβώσετε τελικά πόσο Πόντιοι είστε. Το Τεστ παρουσιάζεται υπό  μορφή Λίστας με τα 10 αντικείμενα που δεν λείπουν από κανένα ποντιακό σπίτι που σέβεται τον εαυτό του. Όσα περισσότερα έχετε τόσο πιο Πόντιοι είστε. Αρκετά εύκολο, δε συμφωνείτε; Ναι, ακόμη και για Πόντιους.

Για μας τις Ιερές Δούλες δεν υπάρχει καν το ερώτημα.Είμαστε φυσικά Υπερπόντιες.

1. Ημερολόγιο Ποντιακού Συλλόγου

Προέρχεται από οποιονδήποτε Ποντιακό Σύλλογο είμαστε γραμμένοι εμείς ή τα 10 κοντινότερα ξαδέρφια μας και είναι ανηρτημένο σε εμφανές σημείο στον τοίχο ή και στο ψυγείο. Ενίοτε ταξιδεύει χιλιόμετρα στις βαλίτσες μας και χαρίζεται σε συγγενείς που μένουν στο εξωτερικό, οι οποίοι το χαίρονται πιο πολύ από το ακριβότερο δώρο που μπορούσες να τους πάς.

2. Ποντιακή Λύρα

Η ποντιακή λύρα υπάρχει σε διάφορες μορφές , μεγέθη και σημεία στο σπίτι. Από κανονικό όργανο, μέχρι μινιατούρα-μπιμπελό και χρυσό κρεμαστό για το λαιμό. Ναι , το ξέρεις ότι το θες και είναι και unisex. Οι πιο σκληροπυρηνικοί δε πόντιοι, έχουν μια  αληθινή χειροποίητη ποντιακή λύρα να συνοδεύει τη γέννηση του παιδιού τους.





3. Σαμοβάρι

Τι; Δεν ξέρεις τι είναι; Αλήθεια; Είναι το σκεύος που οι παππούδες μας έκαναν τσάι. Γιατί αν κάποιος λαός αγαπά το τσάι δεν είναι οι Άγγλοι αλλά εμείς οι Πόντιοι. Από μας το πήρανε. Δεν το χρησιμοποιούμε ποτέ πια το σαμοβάρι μας γιατί είναι οικογενειακό κειμήλιο και έχει την τιμητική του θέση πάνω στον μπουφέ στο σαλόνι. Το Σαμοβάρι είχε διττή σημασία για το Ποντιακό σπίτι, γι αυτό και το κουβάλησαν παρόλο την ταλαιπωρία από τον Πόντο οι δικοί μας στην Ελλάδα. Αλλά θα μας χρειαστεί ένα ολόκληρο ποστ για να το αναλύσουμε.





4. Βιβλία Ποντιακής Ιστορίας και Πολιτισμού

Από τα Βιβλία Ποντιακής Ιστορίας και Πολιτισμού ξεχωρίζουν αυτά που έχουν Ποντιακές Συνταγές προφανώς αν και ας το παραδεχτούμε. Γεννιόμαστε γνωρίζοντας να κάνουμε σορβά. Ή και όχι. Γεννιόμαστε γνωρίζοντας να τον τρώμε. Σίγουρα επίσης στη Βιβλιοθήκη κάθε ποντιακού σπιτιού δεν λείπουν τα βιβλία του Χάρη Τσιρκινίδη, με βασικό το "Επιτέλους, τους ξεριζώσαμε" και το " Κόκκινο Ποτάμι".


5. Χάρτης του Πόντου με τα Ελληνικά Χωριά



Τον έχεις με μαγνητάκια στο ψυγείο και κάθε φορά που τ ανοίγεις  ψάχνεις το δικό σου Χωριό. Δεν το βρίσκεις ποτέ. Αλλά ξέρεις ότι ήταν κάπου εκεί. Παίρνεις κάτι να φας και κλείνεις το ψυγείο μασουλώντας με νοσταλγία.



6. CD με ποντιακά

Από τα κλασικά με τον Χρύσανθο μέχρι τη νέα γενιά με τους Αφούς Τσαχουρίδη. Συνοδεύουν κάθε μας στιγμή ακόμη και να μη θέλουμε γιατί θα τα παίζει κάποιος γείτονας. Πολύ δυνατά και συνέχεια.


7. Πορτοφολάκι από Παναγία Σουμελά

Όσοι έχουμε πάει για προσκύνημα έχουμε πάρει.Και δεν έχουμε πάρει ένα για μας ας πούμε.΄ 'Οχι, Έχουμε πάρει ένα για όλο το σόι ,μέχρι τον 5ο ξάδερφο. Μοιάζουν με τα κάτωθι αλλά έχουν την Παναγιά των Ποντίων πάνω.


8. Ποντιακά Ζυμαρικά έτοιμα για χρήση

Βρίσκονται πάντα στα ντουλάπια της καλής Πόντιας νοικοκυράς, έτοιμα να καταναλωθούν συνήθως με μπόλικο βούτυρο και πάντα με μπόλικο σκόρδο, για να ταίσουν το μεγάλο σόι και τους μουσαφίρηδες. Γιατί κανείς δεν πεινάει μέσα στο ποντιακό σπίτι και αυτό φαίνεται. Σιρόν, φυλλωτά , υβριστόν κλπ. Γιατί ο λαός που αγαπάει πιο πολύ τα Ζυμαρικά, είναι οι Πόντιοι και όχι οι Ιταλοί.

Σιρόν

Φυλλωτά

9. Σάτσι

Κάπου πρέπει να κάνουμε και τα φυλλωτά μας. Όταν δεν τ αγοράζουμε έτοιμα. Αυτό το πρακτικό σκεύος υπάρχει και σε ηλεκτρικό πια και ποτέ δεν είπα στη μάνα μου ότι θα το έβρισκε και στην Ελλάδα γιατί είχε χαρεί που το βρήκε στην Τουρκία και έφερε 3 πίσω μαζί της.


10. Χώμα από τα σπίτια των παππούδων μας

Οι αρκετοί τυχεροί που πήγαμε και βρήκαμε τα Χωριά μας κουβαλήσαμε μετά μαζί χώμα, πέτρες , δέντρα και γενικά ό,τι βρήκαμε και κουβαλιόταν. Εγώ δε παραλίγο να φέρω κι έναν Ποντιόφωνο Μουσουλμάνο. Αυτό είναι όμως άλλη ιστορία. Μετά τα ιερά αυτά αντικείμενα τα  βάλαμε στους Τάφους των παππούδων μας και στα σπίτια μας να μας φυλάνε.

Εσείς αγαπητοί Πιστοί πόσο Πόντιοι είστε; Ενημερώστε μας για τυχόν αντικείμενα που υπάρχουν στο Ποντιακό Σπίτι και ελλείπουν από την παρούσα Λίστα μας.


7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

0/10
Δεν είμαι Πόντιος μάλλον.
Αν και νομίζω στο πατρικό μου υπάρχει ένα ποντιακό βιβλίο οπότε μου βάζω 0,2/10

Πρόεδρας ΑΠΙ

dannossiel είπε...

Μ αρέσει το μαθηματικό σου μυαλό και η δεκαδική σου βαθμολογία.
Σ αγαπώ

dannossiel είπε...

Κι ας εισαι ντροπιαστικά ελάχιστα Πόντιος

Erisadesu είπε...

κρητικός είναι, πρακτικά είναι σαν να είναι πόντιος

Prophet Estarian είπε...

0/10, μια και είμεθα από νησί, αλλά είναι το έτερον τεμέτερον οπότε παίρνω λίγη δόξα.

Erisadesu είπε...

το έτερον αν δεν έχει στη προίκα της κάτι από τη λίστα τότε να περάσει από τον ναό να της δώσουμε

τοιχοδιώκτης είπε...

δεν είμαι αλλά θα ήθελα πολύ..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...