Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

lalalalalla

Μαλάκες...η αλήθεια είναι πως τα καλύτερα ποστ έχουν γραφτεί σε αυτό το blog όντας μεθυσμένες...
Σήμερα θα σας μιλήσω για την εβδομάδα που πέρασε... Από την Δευτέρα Λοιπόν ξεκίνησε η άδεια μου.,...με σκοπό την ημέρα του γενεθλίου μου να ειμαι στςο Παρίσι.

Ένα ταξίδι για το οποιο μαζευα λεφτά εδώ και δύο χρόνια........η dannossiel αποφάσησε μαι ημέρα να μου κάνει τη χάρη να ταξιδέψουμε μαζί στην πόλη του φωτός και άλλων επιθέτων...Έτσι όταν η Bryan air έβγαλε προσφορά εκείνη έκλεισε τα ειστιήρια και άφησε όλα τα υπολοιπα πάνω μου...ανάμεσα σε δύο δουλειές βρέθηκα να σχεδιάζω ένα υπεργαμτο ταξίδι λοιπόν...έκανα όλα τα απαρατιτητα έκλεισα τρανσφερ, διαμέρισμα και είμαστε έτοιμη νηα φύγουμε.

Απο τηνη δευτέρα που είχα άδεια ξεκίνησα να φτιάξω τη βαλίτσα μου...την ξανάφτιξα...ενημερώσαμε τη νεκρύ νύηφη...πάλαι ποτέ βλόγκερ και κολητη μας ...και αποφάσησε και εκείνη να έρθει να μας βρει...μεγάλη συγκήνιση γιατί πέρσι περάσαμε μαζί τα γενέθλια μας στην Κολωνία και φέτος Παρίσι.

Σήμερα λοιπόν και όσο ετοιμαζε βαλίτσα η δαννοσιελ εγώ με το πουτανάκι της γνωστός και ως γκόμενος της ετοιμάζαμε το ταξίδι μας δοκιμάζονγτας το τοπικό ελληνικό ουισκι με το όνομα dimple....μαλάκες αν προλάβουμε το αυριανό αεροπλάνο...θα είναι θαύμα...

Αύριο λοιπόν φεύγουμε για Ιαπωνία..συγνώμη παρίσι...χικ\

Έχω ετοιμάσει υπερπρόγραμμα...που θα ζήλευε ακόμη και ο Μπιβολάρης του Ζορπίδη...ωστόσο καλά τα λέω εγώ στο χαρτί τι θα γίνει οταν φθάοσυμε να μου πειτε...τα μεταφορικά και οι διανυκτερευσεις μας κοστισαν 300 το άτομο θα μπορούσαν να είναι και φθηνότερα αλλά προτίμησα διαμέρισμα με playstationj 3 για την διαμονή μου εκεί και με θέα στο νεκορταφείο για να μάθουμε πρώτοι τι γίενται σε περιτπωση ζομπη αποκαλπύς...μπορεί να βλέπω τι γράφω...

ωστόςο αυτό που δεν μας είπε κανείς είναι πόσο για τον πουτσο πανακριγβο είναι το παρίσι...απότιφαινεται...για κάθε αναπνοή που πέρνεις εκεί πληρώνεις 10 ευρώπουλα...όπως καταλαβαίνεςι θα γυρίσω με γεμάτες αναμνήσεις αλλά χωρις φραγκα...για τον πούτσο...


Το χειρότε3ρο είναι πως μάλλον δεν θα βρω γκόμενο εκεί ...και πως μάλλον θα με κλείσουν φυαλή επειδη θα κυνηγαω τους ιαπωνες τουρίστες...αχ θέεμ κάνε ν αμου κάτσεις ένας ανόμαλλος ιαπωνας που θα κάνει τον γκρέη να κοκκινίζει...

αυθτά εγραψα ή προσπάθησα να γράψω μετά από πόσα ποτήρια ουισκι...
αύρι πετάμε...ή έτσι θέλω να πιστεύω...

σας αγαπώ...ή είμαι μξεθυσμενη...


Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

O Barista του χωριού.


Η αγάπη μας για τον καφέ είναι γνωστή. Ειδικότερα η αγάπη μας για την μαζική παραγωγή τύπου Brunel και Starshucks και όπως είχε πει παλιότερα η Dannossiel για το Φρεντοτσίνο.

Τον τελευταίο καιρό λόγο τις ανεργίας και επειδή επιτέλους η νεολαία κατάλαβε πως δεν πρόκειται να δουλέψει πάνω σε αυτό που σπούδασε και πως δεν είναι κακό να κάνεις τις ταπεινές δουλειές του λαού...άσε που δεν υπάρχουν άλλες δουλειές.. χαμήλωσαν το κεφάλι και καταδέχτηκαν να δουλέψουν στον μοναδικό κλάδο που λειτουργεί ακόμη αυτό του καφέ. Έτσι γέμισε ο τόπος Barista....



Και όχι δεν μιλάω γι' αυτούς που είναι αληθινοί Barista, που ξέρουν δηλαδή να ψήνουν τα χαρμάνια, να φτιάχνουν αληθινό καφέ και που δεν έμαθαν την έννοια Barista τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά για τα πιτσιρίκια που κάνουν καφέ. 

Αλλά ας μιλήσουμε πως σκατά ξέρουμε εμείς τι είναι Barista...Πριν μερικά χρόνια βλέποντας την τηλεοπτική σειρά The 1st shop of Coffee prince μάθαμε για το Μπαριστιλικη...μέχρι τότε ο μόνο Barista που ξέραμε ήταν ο law barrister της Αγγλίας. Αφού ψάξαμε και μάθαμε τι είναι, σκεφτήκαμε πόσο γαμάτα θα ήταν να πάμε και εμείς σε ένα τέτοιο καφέ όπως το Coffee Prince. Ξέρεις απο αυτό που δουλεύουν καυτά αγόρια και τον καφέ τον φτιάχνει κάποιος απο την αρχή ως το τέλος...Που να φανταστούμε πως 6 χρονιά μετά που είδαμε την Τηλεοπτική σειρά (την είδαμε το 2009, προβλήθηκε στην Κορέα το 2007), πηγαίνοντας μια βόλτα στο Blue Cup στα λαδάδικα η σκέψη μας και η αρχική ιδέα της σειρά θα αντιγραφόταν στην Ελλάδα.

Τώρα πλέον οι Barista ή αυτοί που θεωρούν τον εαυτό τους ως ένα, έχουν γεμίσει τον τόπο. Όχι απλά έχουν γεμίσει τον τόπο νομίζουν πως είναι και κάποιοι τρελοί δημιουργοί, τύπου ζαχαροπλάστες και σεφ, επειδή κάνουν καφέ και ξέρουν τρεις λέξεις παραπάνω από εσένα στο θέμα. Όχι δεν μιλάω συγκεκριμένα για τα παιδιά του Blue Cup γιατί δεν τα ξέρω. Μιλάω γι' αυτούς που έχω γνωρίσει από κοντά μέσα απο τη δουλειά μου και τα υπόλοιπα καφέ τύπου Starshucks και Brunel της Θεσσαλονίκης.

Λοιπόν.....ας αρχίσει το παραλήρημα...

Λοιπόν παλικάρι σε εσένα μιλάω που νομίζεις οτι επειδή ξέρεις να κάνεις καφέ και που ονομάζεις το ζωγράφισμα παραμορφωμένον πουτσικλικίον στο καπουτσίνο Latte Art (κάτι άλλωστε που έκανες και στο χωριό σου που άρμεγες ταύρους).

Photohop skills Over 9000

Φιλαράκο...το ό,τι κάνεις καφέ δεν σε κάνει καλύτερο απο τον Σερβιτόρο (που αν ο καφές σου είναι για τον πούτσο αυτός θα βγάλει το φίδι απο την τρύπα), ούτε απο την κοπελίτσα που κάνει τη λάντζα. Κυρίως δεν σε κάνει καλύτερο άνθρωπο από οποιοδήποτε. Αυτό που είσαι είναι εργάτης (όπως όλοι μας) και αυτό θα παραμείνεις αν συνεχίσεις έτσι. Γιατί κουκλίτσα μου το να κάνεις καφε δεν σε κάνει Barista αλλά το να ξεχωρίζεις τα χαρμάνια, το να ψήνεις του κόκκους του καφέ και να του δίνεις την σωστή γεύση σε κάνει Barista. To ότι παίρνεις έτοιμο καφέ της σειράς και τον περνάς από ένα πιεστικό μηχάνημα δεν είναι τέχνη. 

Φασιστικά Σύμβολά της Ιαπωνία παρέα με τα σύμβολα κυριαρχίας του καφε

Το να κάνεις ένα καλό καφέ που θα ορίσει το πως θα ξυπνήσει ο πελάτης σου και πως θα συνεχίσει η μέρα του, δεν σε κάνει σπουδαίο, γι' αυτό πληρώνεσαι και γι αυτό πρέπει να κάνεις καλά τη δουλειά σου. Κατέβα λίγο από τον θρόνο σου, γιατί πίσω από εσένα υπάρχουν άλλοι που θα σε ακολουθήσουν και το μόνο που θα μείνει στην ιστορία είναι το πόσο σκατά έκανες έναν καφέ και όχι το πόσο καλά έκανες ένα καφέ. Λίγοι έχουν σταθερούς πελάτες και όταν είσαι ψωνισμένος θα τον χάσεις και αυτόν τον μοναδικό πελάτη, που συχώρεσε με δεν έρχεται επειδή κάνεις καλό καφέ, αλλά επειδή το χαρμάνι που έψησε ο αληθινός μπάριστα που σου έμαθε να κάνεις καφέδες. 

Φωτογραφία από Barista που έχω δει στην Ιταλία, Γερμανία και Τουρκία


Γι' αυτό κουκλίτσα μου, είσαι εργάτης, στην παραγωγή. Φτιάχνεις καφέ. Μια δουλειά έχεις να κάνεις, να την κάνεις σωστά.  Αν δεν ξέρεις να κάνεις καλά έναν απλό καφέ μη περιμένεις να κάνεις καλό έναν πιο σύνθετο. Στην τελική ρε ταγαρογκόμενε που κατεβήκες απο το χωριό σου για να ψήνεις καφέ σε κυριλέ μαγαζί στη Θεσσαλονίκη, μόδα είναι και θα περάσει. Όπως εξαφανίσθηκε το Φρεντοτσίνο έτσι θα εξαφανισθείς και εσύ. Γιατί ζούμε στην Ελλάδα και στην Ελλάδα δύο καφέδες είναι αιώνιοι. Ο Ελληνικός (που ρε γίδι τον φτιάχνεις σε μηχάνημα αντί στην χόβολη, ούτε αυτό δεν ξέρεις) και ο ΦΡΑΠΕΣ.

Όσο ζούμε στην Ελλάδα αυτόν επιλέγουμε. Τον ΦΡΑΠΕ και αν δεν χρησιμοποιείς Nescafe τότε βάλτον και στον κώλο σου. Πρόσεχε!! Κάθε φορά που λες πως ο Nescafe δεν είναι αληθινός καφες πεθαίνει ένα σκιουράκι. Στην τελική αυτός είναι πιο αληθινό από τον ψεύτικό τιτλο του Barista που κουβαλάς επάνω σου. Ακόμη και τα σιλικονάτα βυζιά της θείας μου της Χάιδως είναι πιο αληθινά απο το ταλέντο σου μικρή πριγκιπέσα. 

Όσο για εσένα επίδοξε μαλάκα, αυτοδημιούργητε μπαρίστα...Επειδή έχεις μια μηχανή εσπρέσσο στο σπίτι της Delonghi και επειδή αγόρασες ωραίο χαρμάνι από εκέινο το καινούργιο μαγαζί στην Βασ. Ηρακλέους και έκανες την κουζίνα πουτάνα μέχρι να μάθεις να κάνεις αφρόγαλα (γιατί με αυτό σε μεγάλωσε η κακομοίρα η μάνα σου που καθάριζε σκατά και φιλούσε κατουρημένες ποδιές για να σε κάνει καομαθημένο κωλόπαιδο που σπούδαζε μέχρι τα 35 και δεν δούλεψε ποτέ στη ζωή του) ...τι έλεγα...α ναι ... Δεν είσαι Μπαρίστα ρε βόδι δίποδο. Ένας βλάκας είσαι που έπεσε στη λούμπα της μόδας είσαι.

Γιαπωνέζα Barista

Αυτό που θέλω να πω είναι...πως επειδή κάνεις espresso, americano (σε γαμώ και κλάνω) χρησιμοποιείς το Σιφώνι που λέμε στο χωριό μου (το οποίο το ονομάζεις Siphon επειδή δεν έχεις καταλάβει ότι οι Ιάπωνες του έδωσαν Ελληνικό όνομα)  δεν σημαίνει ότι είσαι Barista... Είσαι ο μαλάκας που μου ζαλίζει τα αρχίδια πριν μου δώσει τον κωλογαμημένο ΦΡΑΠΕ που θα πιω με ένα τσιγάρο πριν πάω στη δουλειά μου. Δεν με νοιάζει γιατί τον λένε Αμερικάνο... με νοιάζει το ότι είναι αραιωμένο σκαθαρόζουμο που οι Ιταλοί ονόμασαν Espresso. 
Bάλε την ημιμάθεια σου περί καφέ εκεί που ξέρεις γιατί ο καφές σου είναι πιο σάπιος από την προσωπικότητά σου.

Εγώ πάντως ρε καραγκιόζομαιντανέ της πλάκας, ήξερα τι ήταν ο Barista πριν γίνει της μόδας, γιατί είχαμε και στο χωριό μου έναν. Τον Κυρ Γιάννη τον ΚΑΦΕΤΖΗ.


Ρε θα τρελαθούμε!!

Τι φάση παίχτηκε και είχαμε 75 views σε πεθαμένο blog χθες;
Λοιπόν...σας ετοιμάζω επικο πόστ τύπου "Σκατά στο Φρεντοτσίνο σας" 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...